Parkour Akatemia :: Saara Ervasti

Athletican_logo.jpg

Saara Ervasti: 3 kk yksilöity ohjelma, kevät 2013

471123_298603716904925_1374968964_o.jpg

Saara on yksi tankotanssiskenen johtohahmoista Jyväskylässä ja pyörittää Ready Set Pole –tankotanssikoulua (www.readysetpole.fi) Jyväskylän keskustassa. Saara on harrastanut tanssia aktiivisesti baletista hip-hoppiin koko ikänsä.  Tankotanssin Saara löysi heti lajin tullessa Jyväskylään vuonna 2009 ja hän on ohjannut tankotanssia vuoden 2011 alusta. Ohjelman tavoitteena oli kehittää fyysisiä ominaisuuksia tankotanssiin ja tanssiin. Erityisesti tavoitteena oli saada lisää voimaa ylä- ja keskivartaloon. Myös lantion seudun jumeista pääseminen ja lonkan tukilihasten vahvistaminen oli tärkeä tavoite, koska lonkat olivat vaivanneet välillä lajiharjoituksissa.

Saara Ervastin 3 kk yksilöidyn harjoitusohjelman testitulokset keväältä 2013:

Testi

Tulos alkutesteissä 22.1.2013

Tulos lopputesteissä 15.5.2013

Kehitys

Leuanveto, toistomaksimi

7 kpl

12 kpl

71 %

Lippupidot vertikaalitangossa

Oikea käsi alhaalla:

ei pysy, pääsee ylös

Vasen käsi alhaalla:

ei pääse edes ylös

Oikea käsi alhaalla:

2,5 s

Vasen käsi alhaalla:

1,5 s

Molemmille puolille saatiin selvät pidot rakennettua!

Pystypunnerrus seisten, toistomaksimi 20 kilolla

8 kpl

15 kpl

88 %

Dragon flag, toistomaksimi

romahtaa melko heti

hallittu lasku

Keskivartalo vahvistunut, muttei vielä tarpeeksi kokonaiseen dragon flagiin

Voimapyörä polvilta

10 kpl

21 kpl

110 %

Dippipunnerus, toistomaksimi

3 kpl

6 kpl

100 %

Yhden käden roikunta vertikaalitangossa

Oikealla kädellä 5,1 s  Vasemmalla kädellä  7,6 s

Oikealla kädellä 1,5 s  Vasemmalla kädellä ei pysy

Heikentynyt. Athletica analysoi missä puristusvoimaharjoittelu meni mönkään, jotta tulevaisuudessa saadaan kehitystä myös puristusvoimaosastolla!

Kyykky 3 RM

55 kg

62,5 kg

14 %

Alkutestihuomiot liikkuvuudesta: 

  • Sivuspagaatti vajaa n. 20 cm maasta
  • Olkapäiden liikkuvuus huono
  • Lantioseudun jumit (aukikierto)

Lopputestihuomiot liikkuvuudesta:

  • Lonkat liikkuvammat kuin ennen ohjelmaa ja terveemmän tuntuiset (Saaran subjektiivinen tuntemus)
  • Olkapäiden liikkuvuus selvästi parempi kuin ennen ohjelmaa


Saaran omat fiilikset harjoitusohjelmaprojektista:

"Tankotanssi lajina oli kehittänyt pitkään omaa lihaskuntoani ja voimia, mutta keväällä 2012 alkoi tuntua, ettei kehitystä enää tapahdu. Moni tankotanssin jatkotason liikkeistä vaatii jo huomattavasti voimia, eikä näiden liikkeiden suorittaminen ollut minulle mahdollista. Erityisesti pitkät pidot sekä hallitut laskut ja nostot tuottivat vaikeuksia. Kroppa myöskin väsyi herkästi ohjatessa ja treenatessa, ja varsinkin olkapäät kipeytyivät useasti treenien jälkeen.

Kuulin Athleticasta Parkour Akatemian kautta. Koska en itse tiennyt, missä omat kehityskohtani olivat, eikä voimaharjoittelu ollut minulle entuudestaan tuttua, luotin treeniohjelmani mielelläni Mikan ja Tuomaksen hoidettavaksi. Treeneihin piti kiireisinä päivinä kaivaa motivaatiota ja aikaa, mutta monipuoliset treeniliikkeet olivat mielekkäitä tehdä, kun en mikään kuntosali-ihminen ole.

Lopputestitulokset kertovat omaa tarinaansa, mutta minulle on ollut tärkeintä huomata, että kroppani jaksaa paremmin tankoilla, ja moni uusi liike on muuttunut mahdottomasta mahdolliseksi. Olen ymmärtänyt, että kehittyminen jossain itselle rakkaassa lajissa voi todella olla hyvästä treeniohjelmasta kiinni ja että oheisharjoittelu kannattaa. Olkapääni eivät ole olleet kertaakaan kipeät voimaohjelman aloittamisen jälkeen, ja lonkissakin olen huomannut muutosta parempaan.

Athletican voimaohjelma on parasta, mitä minun tankotanssiurallani on tapahtunut. Kehitys on ollut huima, ja varmasti jatkuu vielä uuden 3 kuukauden ohjelman myötä."